De tijdelijke Donjon

Fotograaf_Jeroen_de_Groot.JPG

 

Jeroen de Groot kwam in 1997 met het idee de donjon driedimensionaal na te bouwen met behulp van computervisualisatie. In 2003 kwam De Groot ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van de Valkhofvereniging met het plan om de contouren van de burcht aan de hand van zijn computermodel uit te zetten. Deze ‘platte’ reconstructie gaf duidelijk te zien dat een eventueel herbouwde donjon in het park weinig obstakels zoals bomen en groen zou tegenkomen.

 

De viering van “Nijmegen 2000 jaar” in 2005 bleek de gelegenheid om de plannen tot een reconstructie van de donjon te realiseren. Met behulp van een uitgekiend fundament, kilometers steigerpalen bekleed met fotodoek waarop de contouren van de ramen, kantelen en metselwerk geprint zijn, bleek tijdelijke herbouw van de donjon mogelijk. Het NVOB Cultuurfonds verklaarde zich bereid de tijdelijke reconstructie te bouwen. Door samenwerking van het NVOB Cultuurfonds en diens sponsors, de Valkhofvereniging, de Stichting Nijmegen 2000 Jaar, de Gemeente Nijmegen en andere instanties is dit grote succes uiteindelijk bewerkstelligd. Uiteindelijk bezochten tienduizenden dit majestueuze tijdelijke uitkijkpunt in de periode van juli 2005 tot oktober 2006.

 

P6294137.JPG